Vindicaciķ de la solidaritat catalana: les ajudes a Andalusia el 1885

La manca de mecanismes oficials que cobrissin mínimament les necessitats assistencials de la població quedava més durament al descobert quan es produïen esdeveniments extraordinaris que demanaven una actuació urgent i de gran abast. Aleshores, un dels procediments per aconseguir els recursos imprescindibles per ajudar els damnificats era la crida a la solidaritat popular mitjançant les entitats privades, les corporacions municipals i les publicacions periòdiques, les quals es convertien en el canalitzador de les aportacions voluntàries dels lectors. En el cas del terratrèmol que sacsejà les províncies de Granada i Màlaga la nit del 25 de desembre de 1884 es va tornar a posar en marxa aquest procediment per tal d’ajudar els supervivents de la catàstrofe que va colpir una de les zones més aïllades de les províncies andaluses.

Aquest treball pretén reflectir com la societat catalana es va sentir fortament colpida per la desgràcia andalusa i va engegar subscripcions per recollir fons per tal de socórrer el Sud. La Renaixensa que, per casualitat hi disposava d’un corresponsal al moment dels fets, va donar directament tota mena de detalls dels efectes del terratrèmol i alguns dels seus col·laboradors i subscriptors s’hi van traslladar tant en missió professional com en qualitat de portadors de les ajudes recollides. La informació del diari sobre les subscripcions de les diferents entitats i les iniciatives privades de suport permeten captar la magnitud de l’ajuda de Catalunya a favor de les terres andaluses.

La Renaixensa, com a portaveu del moviment catalanista, va aprofitar la solidaritat catalana per rebatre totes les acusacions d’egoisme i insolidaritat que, d’ençà la revisió de l’aranzel de duanes el 1877 i les negociacions per als diferents tractats de comerç, eren tema recorrent en els ambients madrilenys i que van portar a les freqüents declaracions d’estat d’excepció, amb les consegüents mesures repressores. El malestar de la societat catalana pel nou tractat amb Anglaterra que es negociava a Madrid coincideix amb la desgràcia d’Andalusia, i les importants aportacions que fan les indústries per ajudar a la desvalguda població són un argument més de la necessitat de protegir les manufactures catalanes com a principal font de riquesa de l’estat. De la mateixa manera que totes les classes socials van col·laborar en la subscripció segons les seves possibilitats, també van participar en les reunions del Centre Català per a la redacció del Memorial de Greuges, document reivindicatiu de la societat catalana, que serà lliurat al rei a començament de març per una comissió on són presents tots els estrats socials.

Tornar a llistat de comunicacions »

Compartir en twitter Compartir en facebook
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
Ministerio de Cultura
Espais escrits
Unnim