Els terratrèmols d'Andalusia

La nit de Nadal de 1884, molts rellotges de les províncies de Granada i de Màlaga es van aturar cap a les 9 del vespre: eren els primers efectes del desastre conegut com els terratrèmols d’Andalusia. Va ser un moviment sísmic molt devastador amb rèpliques gairebé imperceptibles, fins que el dia 28 es va tornar a fer sentir amb força. El 21 de gener encara hi va haver un tremolor de certa intensitat i es van arribar a sentir una cinquantena de sismes que no es varen aturar fins a la primera quinzena de febrer de 1885 i durant més d’un any es van anar produint petits tremolors.

L’àrea afectada ocupava uns 8.400 Km2. De l’estudi sobre la distribució i la intensitat del sisme se’n dedueix que el terratrèmol va afectar una àrea de forma aproximadament el·líptica, sense seguir la línia d’una suposada falla. La intensitat dels efectes sobre el territori vindrien més condicionats per la tipologia dels sòls, per la geomorfologia dels materials antics i per les característiques constructives dels equipaments que no pas per l’existència d’un epicentre o una línia de detonació determinada.

Per aquelles dates va caure una gran nevada i a la catàstrofe sismològica s’hi va afegir una climatologia de rigorós hivern que va complicar enormement la situació.

Compartir en twitter Compartir en facebook
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
Ministerio de Cultura
Espais escrits
Unnim