Com va cončixier Verdaguer Andalusia?

Verdaguer descobreix les terres d’Andalusia deu anys abans dels terratrèmols, quan era capellà del vapor «Guipúzcoa» de la companyia Transatlántica que solia atracar al port de Cadis. Per aquelles dates naixia a la mateixa ciutat Manuel de Falla, el músic que quedà fascinat per L’Atlàntida de Verdaguer i que va treballar els darrers vint anys de la seva vida en la composició de la cantata escènica amb cors, solos i orquestra, que fou acabada pel seu alumne Ernest Halffter.

La Atlántida existía dentro de mí desde los años de la infancia. En Cádiz, mi ciudad natal, se me ofrecía el Atlántico a través de las columnas de Hércules y mi imaginación volaba hacia el más bello jardín de las Hespérides
Manuel de Falla

Durant les breus estades en terra ferma Verdaguer es delia per conèixer aquelles terres i així ho narrava en una carta adreçada al seu pare que vivia a Folgueroles, terra endins, a més de mil quilòmetres dels paisatges que el poeta li descrivia. Era el març de 1876 i començava la seva carta al pare dient:

Acabo de fer un viatget per Andalusia, que és lo millor que he fet en la vida, i que mereix que vos lo conte.

I referint-se a Granada continuava:

Un barri que us agradaria veure. És fet de cases sota terra en lo rampant de la muntanya; és terra molt testa, i els moros cavaren aqueixes habitacions tan estranyes. [...] Dita muntanya s’anomena Monte Sacro, per haver-hi trobat les relíquies dels primers bisbes espanyols [...]

L’Alhambra és l’edifici més bonic que hi ha a Espanya, mes està mig caigut.

En los jardins de vora el Dauro [Darro], a on escrigueren Chateaubriand i Zorrilla sos poemes de Granada, he collit eixes flors semblantes a violes que t’envio, i en lo Generalife la fulla d’heura.
Carta de Verdaguer al seu pare, des de Cadis (26.03.1876) 
Compartir en twitter Compartir en facebook
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
Ministerio de Cultura
Espais escrits
Unnim