Caritat tres edicions

Caritat de Jacint Verdaguer és un llibre de poesies editat pel poeta amb la intenció de col·laborar econòmicament en la reconstrucció dels pobles d’Andalusia que, la nit de Nadal de 1884, a les províncies de Granada i Màlaga van ser assolats per uns terratrèmols devastadors.

Verdaguer es va voler sumar a les accions solidàries que van sorgir arreu de l'estat. Tenia pressa per treure al carrer Caritat i va aplegar alguns poemes que ja havien estat publicats a la dècada de 1880 i una vintena de composicions que encara eren desconegudes però en les quals estava treballant. L'aplec Caritat es va posar a la venda el 30 de gener de 1885, molt abans que altres publicacions benèfiques impulsades des de Barcelona. En va pagar l’edició el mateix Jacint Verdaguer i es venia a 4 rals. El benefici que donà, segons el mateix autor, va ser de «260 duros», o sigui uns 9 €, que es van enviar a Andalusia. En vida de l'autor se'n van tirar tres edicions.

A la primera edició només hi va haver temps d'escriure un poema centrat en les desgràcies d'Andalusia «La veu de l'Atlàntida» que dedicà al seu amic i traductor granadí Francisco Díaz Carmona.

De la segona edició, que ja era al carrer el 16 de maig del mateix any, en donava notícia el setmanari vigatà La Veu del Montserrat. Verdaguer hi va afegir quatre poemes nous i, com era habitual en ell, en va revisar la resta. Hi va incloure dos poemes relacionats amb la catàstrofe com «Lo cego d'Alhama», una de les ciutats més afectades pels terratrèmols, i un altre relacionat amb una altra catàstrofe natural, una riuada, «Record de Múrcia». També  hi va incloure una quarteta breu «Per què el Déu de la pau permet la guerra?» i «En Comillas», on oposa els records d’infantesa a la dura realitat del present.

La tercera edició, ampliada amb dos poemes nous, va sortir a la llum l’any 1893 i fou el darrer recull de Caritat editat en vida del poeta. En aquesta edició, encara va engruixir el recull amb dues peces noves: l'«Himne a sant Felip Neri», escrit a petició dels felipons en ocasió del tercer aniversari de la mort del sant, i un diàleg exemplaritzant, «Jesús i l'infant».

Compartir en twitter Compartir en facebook
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
Ministerio de Cultura
Espais escrits
Unnim